Waarom Rosalie, Wilgefortis de transgenderheilige, de wetenschappers van The Bearded Lady Project, de actrices van Phineas T. Barnum's 'Greatest Show on Earth' en Harnaam Kaur hun baard als vrouw lieten staan en waar komt de term 'heksenhaar' vandaan?
In 2024 is deze film: 'Rosalie' in Nederland in première gegaan. Daartoe ontving ik een uitnodiging om iets te vertellen over vrouwen met baarden, in studio Hilversum op NPO1. Het interview was echter superkort en het onderwerp zo breed, dat ik mijn blog hier uit 2017 heb geactualiseerd, zodat, mocht je er meer van weten, je het hier nog eens na kunt lezen.
Enigszins schoorvoetend ben ik naar de première gegaan. Schoorvoetend omdat ik een beetje huiverig was voor freaky beelden over een delicaat onderwerp. En dat ik twee uur lang tegen een actrice zou moeten aankijken, die ik wellicht zou kennen, om haar vervolgens nooit meer zonder baard te kunnen zien. Of dat de baard en overige beharing er zo nep uit zouden zien, dat het verhaal totaal ongeloofwaardig zou overkomen. Of dat het zeer ongemakkelijk zou blijven aanvoelen, doordat je hersenen iets registreren wat ze niet direct herkennen.
Maar gelukkig totaal niets van dat alles!
Een prachtige film, met knap spel van Nadia Tereszkiewicz als Rosalie, die wonderwel niet echt inboet qua vrouwelijkheid, ondanks de baard. Mooie scenes en jawel, het nodige gesnif aan het einde van de film, maar dat mag, en ik deed ongegeneerd mee.
De film speelt zich af in de 19e eeuw. Rosalie heeft een ernstige vorm van lichaamsbeharing. Om haar kansen te vergroten een man te kunnen trouwen, heeft haar vader een aanzienlijke
bruidsschat gespaard. Een café-eigenaar, (gespeeld door Benoît Magimel), met schulden ziet haar wel zitten, maar nog meer de beloofde zak met geld.
In de huwelijksnacht wordt hij voor het eerst geconfronteerd met haar geheim en wijst haar meteen af. Rosalie wil echter niets liever dan dat er van haar wordt gehouden en en ze wil een kind. Ze laat haar baard staan na een weddenschap met wat mannen in het dorp, om zodoende meer bezoekers te trekken en haar man van zijn schulden af te laten komen.
Wilgefortis: de vrouwelijke heilige met de baard
Aanleiding voor het schrijven van dit blog in 2017, was het onderzoek naar de legende van Wilgefortis.
Dit in het kader van mijn serie De Hele Santenkraam : een reeks kabinetjes in de vorm van assemblages die ik maakte, over
diverse vrouwelijke heiligen. Naast een reizende expositie is er ook een digitaal boek met uitleg verschenen.
Foto 1: Detail 'Drieluik van de gekruisigde Martelares' Jheronimus Bosch, ca 1497. Dogenpaleis Venetië.
Foto 2: St. Wilgefortis, Kathedraal van Wissant (F)
Foto 3: Wilgefortis. Diocesan Museum Graz (Oostenrijk) 18e eeuw
Een van de meest raadselachtige heiligen is wel Sint Wilgefortis, ook Sint Ontcommer genaamd: de heilige met een baard.
Zij werd in veel Europese landen vereerd vanaf de 14e eeuw: de eeuw waarin de volgende legende ergens is ontstaan:
Een mooie Portugese prinses werd geheel tegen haar zin in uitgehuwelijkt aan de koning van Sicilië maar Wilgefortis wilde haar leven aan Jezus wijden in het klooster en weigerde. Haar vader liet haar in de cel werpen en daar bad ze tot God om haar zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Haar gebeden werden verhoord, want op een dag werd ze wakker met een flinke baard.
Het huwelijk ging niet door maar haar vader was zo woest dat hij haar liet kruisigen.
De naam 'Wilgefortis' zou afgeleid kunnen zijn van Virgo Fortis wat zoveel als Sterke Maagd betekent en aan de naam Ontcommer worden meerdere betekenissen gegeven. Zo zou het afgeleid zijn van
'ontkomen' in de zin van : ontsnapt zijn aan. Anderen beweren weer dat het gaat om het middeleeuwse werkwoord 'ontcommeren', het bevrijden, verlost worden van kommer (pijn).
Zij werd dan ook aangeroepen bij sterfgevallen om zonder kommer over te kunnen gaan.
Wilgefortis is begin 21e eeuw uitgeroepen tot de patroonheilige van de queers.
Hoe is de legende van Wilgefortis waarschijnlijk ontstaan?
Foto 1:Volto Santo van Lucca 8e eeuw Dom van Lucca In de 6e tot de 8e eeuw was het de gewoonte binnen de orthodoxe kerk om Christusbeelden rijkelijk aan te kleden met lange gewaden. Dit beeld, genaamd de Volto Santo (het Heilige Gelaat) hangt in de Dom van Lucca en wordt daar nog steeds vereerd. Het werd in het buitenland talloze malen gekopieerd. Een middeleeuwse legende verhaalt dat het is gemaakt door Nicodemus, een discipel van Jezus die bij de kruisiging aanwezig zou zijn geweest.
Foto 2: Een Volto Santo uit Noord-Italie ca 1200-1220
Foto 3: Geschilderd door Cimabue 1270, Arrezo (I)
Foto 4: Mattheas Grunewald 16e eeuw
Hoe de houding van het corpus veranderde
In eerste instantie staat Jezus voor het kruis met de armen licht gebogen en het hoofd normaal opgeheven en met een lang gewaad aan.
Gaandeweg, naar de middeleeuwen toe, zien we steeds meer drama: in de 14e eeuw hangt hij, pijnlijk en zichtbaar vastgespijkerd met het hoofd schuin hangend over de borst en slechts nog met een kleine lendendoek om.
Geen wonder dat men in de 14e eeuw bij het ontdekken van een beeld zoals de Volto Santo, zonder op de hoogte te zijn van de tussentijdse ontwikkeling van de vorm, verward raakte en dacht te maken
te hebben met een vrouw.
Daar moest een verhaal aan vast gezeten hebben en zie hier de legende van Wilgefortis ontstaan.
In Brabant werd zij in Waalre vereerd en vooral in Steenbergen. Echter zou de locatie Steenbergen berust zijn op een gigantische misvatting. Lees het uitgebreide en ongelooflijke hier verhaal verder.
Link naar een blog over geschiedenis van het kruis.
Vrouwen met baarden door de eeuwen heen
Vrouwen met baarden waren al veel eerder bekend dan Wilgefortis.
De Oertijd
Uit rotstekeningen kunnen we opmaken dat al 100.000 jaar geleden baarden en ander lichaamshaar werd verwijderd.
Scheren werd met behulp van haaientanden gedaan en een schelp diende als pincet. Of dit uit noodzaak werd gedaan zoals uit hygiënisch oogpunt of uit schoonheidsideaal weet ik niet en of er al vrouwen waren met baarden en hoe zij in de samenleving stonden evenmin.
Egyptische Oudheid
Hier treffen we de eerste baard aan bij Hatsjepsoet: de eerste vrouwelijke
farao, echter wel een valse, een nepbaard.
Maar dit symbool is het belangrijkste, zo niet het
belangrijkste attribuut van de farao's. De baard, in de vorm van een soort sik, was de schakel tussen de farao en de goden. Alleen zij mochten de valse baard dragen.
Het schoonheidsideaal in de tijd van het oude Egypte was volledige ontharing, dus ook het hoofd kaal, ook de vrouwen. De baard, gedragen door Hatsjepsoet straalde voor haar in elk geval ook macht
en autoriteit uit, hetgeen wel nodig was om haar staande te houden in een door mannen gedomineerde omgeving.
Link naar uitgebreide informatie over deze (kostbare) valse baardjes.
Middeleeuwen
Heiligenlegenden over vrouwelijke heiligen met een baard waarvan Wilgefortis de meest bekende en de meest vereerde is. Het ontstaan van deze legende heb ik hierboven uitgelegd.
Je kunt stellen dat de baarden bij vrouwen tot aan de vroege middeleeuwen symbool stonden voor iets bovennatuurlijks, waaraan kracht kon worden ontleend. De baarden waren immers door god of de goden geschonken.
Je zou dus denken dat een baard binnen het katholicisme een zegen zouden zijn...verre van dat, vanaf de 15e eeuw wordt het een vloek:
Heksenvervolging vanaf 1450
Vanaf deze periode kregen sommige vrouwen met extreme baardgroei het erg moeilijk en werden vaak voor heksen aangezien.
Een baard bij een vrouw, dat voorspelt weinig goeds, het onbekende boezemt angst in, te masculien, onbetrouwbaar, bedreigend. Bovendien hebben we hier een periode te pakken, waar katholieke
gelovigen in de kerk leerden over demonen in de vorm van heidense godinnen met baarden. Zij zouden de dienaren van de duivel zijn. Er hoefde maar iets van een oogst te mislukken of een boerderij
in brand, dan was daar de zondebok!
Ook Jeanne d'Arc werd beticht van hekserij en sommige geschiedschrijvers verhalen ook over een baard bij Jeanne.
Uit deze periode ontstaat ook de naam van de door alle vrouwen gevreesde zogenaamde HEKSENHAAR, die ene vreemde lange haar op de kin die er zo maar plotseling is.
Vanaf de 16e en 17e eeuw ontstond meer en meer het besef dat heksen niet bestaan, temeer ook door de ontwikkeling van de medische wetenschap waardoor afwijkingen steeds meer konden worden verklaard.
Freakshows 17e tot begin 20e eeuw
Men begint te beseffen dat, naast een heleboel afwijkingen, ook een baard bij een vrouw, een lichamelijke afwijking is, en geen straf van God of een dienaar van de duivel.
Meer en meer treden de onfortuinlijken naar buiten en wanneer men beseft dat nieuwsgierigheid geld in het laatje kan brengen, stellen ouders hun kind of stelt men zichzelf ten toon.
Deze exposities ontaarden langzaamaan tot goedkoop volksvermaak. Men exposeerde in parken en festiviteiten en er ontstonden de zogenaamde rariteitenkabinetten met diverse afwijkende onderdelen
van het lichaam op sterk water.
Ongeloof, nieuwsgierigheid, een beetje griezelen naast leedvermaak lag er aan ten grondslag en eigenlijk is dat van alle tijden. open heden de homepage op Instagram en de meest vervreemde
lichaamsdelen, voor het merendeel gefotoshopt, komen je tegemoet om je nieuwsgierigheid te prikkelen.
En de mensen met afwijkingen? Ze hadden vaak geen keus: het waren nog kinderen die door hun ouders overal heen en weer gesleept werden, of men deed het voor het geld, of soms...leefde men
eenvoudig niet meer en werden hun gebalsemde lichamen als poppen verkleed in vitrines tentoon gesteld.
Barbara van Beck Ursler 1629-1668
Barbara werd in 1629 geboren in Duitsland en haar gelaat was bij geboorte af al behaard.
Haar ouders stelden haar tentoon, nadat ze haar hadden leren spelen op een klavecimbel.
In 1654 trouwde ze met haar impresario, die de exposities door geheel Europa voortzette. Voor extra geld speelde ze naakt.
Bronnen:Historianet.nl The Guardian.com
Julia Pastrana 1834- 1860
Foto links:
Julia Pastrana (1834 - 1860) werd wereldberoemd om haar bijzondere uiterlijk.
Zij leed aan twee zeer zeldzame ziektes, een die haar hele lichaam dik behaard maakte en een die haar lippen en tandvlees deed opzwellen. Ze beschikte echter over een mooie stem en had een mooi en zacht innerlijk.
Op 20 jarige leeftijd werd ze gekocht door een impresario die haar in de VS en Canada als zangeres liet optreden en werd zeer succesvol. Ze huwde met hem en kreeg een baby die ook behaard was en na een paar dagen overleed. Haar man liet haar en de baby balsemen en stelden hen overal ter wereld ten toon als curiositeit. Nadat er ongelooflijk met de lichamen is' gesold' belandden ze in een wetenschappelijk instituut. Ruim een eeuw later, op initiatief (en na jarenlange inspanning) van Laura Anderson Barbata, een kunstenares wiens zuster een toneelstuk produceerde over Julia, werd Julia een officiële welverdiende mooie begrafenis gegund. Zij werd op 11 februari 2013 in Mexico, haar geboorteland, begraven.
Foto midden: een spotprent van Julia: 'de lelijkste vrouw op aarde'.
Foto rechts: zo werden moeder en kind tentoon gesteld na hun dood.
Bronnen: New York Times/ Art and Desogn/ Charles Wilston, 2013
The Human Marvels.com
Madame Clofullia, The Bearded Lady of Geneva 1831 - ?
Een andere bekende dame met baard is Josephine Boisdechene (1831-?) uit Zwitserland. Geboren met een vachtje en op tweejarige leeftijd reeds een baard. Haar ouders plaatste haar op een
kostschool, weg uit het geboortedorp, en daar leerde ze gracieus, charmant en elegant te zijn, maar de baard bleef. Om er het beste van te maken stelde ze zichzelf ten toon in eigen land en
Frankrijk met haar vader als agent. In Frankrijk ontmoette ze een artiest, genaamd Fortune Clofullia, ze werden verliefd en trouwden en vanaf die tijd ging ze als Madame Clofullia, the Bearded
Lady of Geneva, door het leven.
In 1853 trad ze als curiositeit in dienst van het American Museum te New York. Haar vrouwelijkheid werd geaccentueerd door haar Victoriaanse kostuums en haar baard was als die van Napoleon III
gestileerd.
Velen verdachten haar ervan dat ze toch een man was met vrouwenkleding aan, terwijl ze toch twee kinderen had gebaard.
Het kwam zelfs tot een rechtszaak, die achteraf gezien waarschijnlijk door de directeur P.T. Barnum zelf in gang was gezet. Het bracht hem namelijk geen windeieren: meer dan 3 miljoen mensen wilde Madame Clofullia tijdens de rechtszaak zelf eens gaan bekijken.Helaas is het verdere verloop van haar leven onbekend gebleven.
Bron: The human Marvels.com
THE GREATEST SHOWMAN: Phineas Taylor Barnum 1810-1891
Phineas, een zakenman, pakte het groots aan.
In 1841 kocht hij het Scudder's American Museum, waar hij spectaculaire freakshows presenteerde vol 'reuzen, dwergen, siamezen en andere monsters' en van tijd tot tijd verlaat het gezelschap voor een rondreis door de Verenigde Staten.
Een circus van mensen met de meest uiteenlopende afwijkingen, en om het boeiender te maken, (want op een gegeven moment had iedereen het wel gezien), dichtte hij dramatische of ongelooflijke
verhalen toe aan degenen met een afwijking.
Later kwam er ook humor bij kijken. En zo werden deze mensen opgeleid tot acteurs, waarvan sommigen een leven lang aan hun toebedeelde rol vast zaten.
Soms werden afwijkingen werden groter gemaakt, kleine kinderen werden geschminkt als oudjes en waren plotseling dwergen.
Er heerste rivaliteit, want degene met de grootste handicap of het beste acteertalent verdiende het meest.
Het was niet alleen kommer en kwel, ze konden er goed van eten en sommigen verdienden veel geld dat ze nergens anders konden verdienen en er ontstonden ook liefdesrelaties onderling.
Enkelen van hen werden echt beroemd en ontvingen veel fanmail en zij waren Phineas dan ook erg dankbaar.
Zo is daar de lilliputter Charles Sherwood Stratton, Annie Jones, de Apenvrouw en Prins Randian, de Slurfman. de laatste kreeg nog een rol in de film: 'Freaks' van Tod Browning.
Aan de freakshows komt een einde
1908 betekende een keerpunt in de perceptie van mensen met een handicap of ziekte. Het blad Scientific American bekritiseerde de toenmalige praktijk om hen te tonen in "freakshows", noemend het onmenselijk en barbaars.
In de decennia die volgden, verschoof de focus van sensatie naar begrip. Kranten en tijdschriften besteedden aandacht aan de medische oorzaken van lichamelijke afwijkingen, waardoor de mystiek rondom deze individuen verdween.
Deze toenemende bewustwording leidde tot een kentering in de publieke opinie.
De traditionele freakshows en "dime circussen", die profiteerden van de uitbuiting van mensen met een handicap, verloren hun populariteit.
Uiteindelijk, in de jaren 1950, betekende een dalend aantal bezoekers de sluiting van deze shows.
De artiesten, nu verstoken van hun enige bron van inkomsten, werden geconfronteerd met een moeilijke keuze: nieuw werk zoeken, een uitkering aanvragen of opname in een inrichting.
Deze paradoxale uitkomst, hoewel voortkomend uit een streven naar menselijkheid, had tragische gevolgen voor velen. De 'freaks', die al lang aan de rand van de samenleving stonden, werden nu gedwongen om zich aan te passen aan een wereld die hen nog steeds niet volledig accepteerde.
Lees hier meer over de geschiedenis van dit fenomeen.
Bronnen: Historianet.nl en Fr.Blastingnews.com
FILMS RONDOM het thema FREAKCIRCUS
Er zijn twee opmerkelijke films die ik kan waarderen:
'Freaks' 1932 regisseur Tod Browning. Een film die in eerste instantie was verboden omdat er ook echt gespeeld werd door en met mensen met een afwijking en de benaming
'freaks' eigenlijk niet meer gebezigd mocht worden. Ook Prins Randian, de man zonder armen en benen uit het circus van Phineas speelde mee.
Later echter toch weer toegestaan vanwege de wijze waarop de mensen met respect en liefdevol zijn neergezet. Het is een innemende film.
'The Greatest Showman' 2017 regisseur: Michael Gracey Amerikaanse Musicalfilm, gebaseerd op het leven van Phineas T. Barnum
20e eeuw Vrouwen die er voor kiezen hun baard te laten staan
2014: Dat je als vrouw met baard een man zeer gelukkig kan maken bewijst deze 65-jarige vrouw uit Kazakhstan. Zij zegt dat haar baard het geheim is voor hun 42-jarige gelukkige huwelijk. Haar man
trouwde met haar toen ze al een baard had. Het zit in haar familie: haar oma en moeder hadden er ook een, haar dochter niet. Zij wordt door haar man geliefd en door mensen uit haar dorp bewonderd
en gerespecteerd.
Ook door Kazakh Women's Rights die schrijft dat er zoveel druk tegenwoordig ligt op vrouwen om er sexy en glamoureus uit te zien, dat deze dame een verademing is en als voorbeeld gezien wordt van
lekker in je vel zitten en een gelukkig leven leiden.
Bron: Oddity Central.com
Harnaam Kaur heeft het PolyCystic Ovary Syndrome.
Geboren en getogen als Sikh, voor wie het verboden is je haar te knippen of te scheren, was zij vanaf de tijd dat haar gezichtshaar begon te groeien, doodongelukkig. Totdat ze besloot het gewoon
te laten groeien, het te leren accepteren en vervolgens trots op te zijn.
Heden is zij een steun voor velen die met dit syndroom kampen en worden gepest en laat ze zien hoe mooi en zelfverzekerd je kunt zijn.
Anno 2024 is ze model, social media personality en life coach.
Dat freakshows toch nog lang na het begin van de 20e eeuw hebben bestaan, ondanks een verbod om tegen geld mensen tentoon te stellen, bewijst dit artikel over Vivian Wheeler, die als kind door haar vader in 1953 werd verkocht aan het rondreizend 'Ringling Brother Circus' en het daar 55 jaar tot aan haar pensioen moest uit zien te houden. In 2012 stond ze geregistreerd als recordhoudster met de langste vrouwelijke baard in het Guinness Book of World records, dat overigens alweer door Harnaam Kauer is verbeterd.
Link naar het artikel over Vivian
Bron: kswo.com
De 30 jarige Alma Torres kreeg baardgroei op haar 15e levensjaar en na vele pesterijen en steeds maar scheren, liet ze haar baard gewoon staan. Ze is er zeer content mee, evenals haar vriend en ook zij is intussen een Facebook en Instagrampersoonlijkheid.
Bron ze.nl en Instagram
Vrouwen met Baarden in de beeldende kunst
'Magdalena Ventura, de Vrouw met de Baard'
Jusepe de Ribera 1591
Een merkwaardig schilderij waarop een vrouw van 52 met haar man en een kind aan de borst, wordt afgebeeld. Na het krijgen van drie zonen begon ze tekenen van vermannelijking te vertonen.
Het is goed mogelijk, dat de vrouw niet met een ontblote borst heeft geposeerd, maar dat de Ribera dit zelf heeft toegevoegd, om te benadrukken dat het hier echt om een vrouw met een baard zou gaan.
Interessant zijn de twee symbolen links van haar: een spintol, verwijzend naar huishoudelijke taken en een slak, symbool voor hermafroditisme: deze laatstgenoemde is waarschijnlijke de oorzaak van haar overmatige baardgroei.
Voor wie het gehele artikel wil lezen: klik hier.
Middenstuk van 'Drieluik van de gekruisigde Martelares' Jheronimus Bosch, ca 1497.
Het grappige is dat tijdens de restauratie van het schilderij in 2013 - 2015,bij Wilgefortis meer baardgroei werd ontdekt dan aanvankelijk te zien was. Het werd, weliswaar enigszins donziger,
weer in deze oude staat hersteld.
Wilgefortis de Transgenderheilige
2017
50 x 32 cm
Assemblage met scheermaterialen
Ellen Eva Brouwers
Uitvoerige beschrijving en detailfoto's van de assemblage: klik hier.
Wilgefortis is onderdeel van De Hele Santenkraam: een serie van 30 assemblages over vrouwelijke heiligen. De assemblages met bijbehorende verhalen en uitleg, zijn gebundeld in een digitaal boek met de titel: Het Knekelkabinet en de Hele Santenkraam
En wat te denken van The Bearded Lady Project?
Een hoogst interessante documentaire over een aantal paleontologen die voor de grap een baard gingen dragen om serieus te worden genomen in een masculiene cultuur.
2022 Categorie Award: Vrouwen in Geowetenschappen 2022 (Earth Futures Festival)
Al veel te lang is het beeld van de stoere, gebaarde man dominant in de wetenschappelijke wereld en siert hij de covers van prestigieuze tijdschriften zoals National Geographic.
Deze perceptie zette paleobotaniste Dr. Ellen Currano eindelijk aan tot actie, toen ze besefte dat haar prestaties over het hoofd werden gezien. En zoals bleek, was ze niet de enige.
The Bearded Lady Project: Challenging the Face of Science is een korte documentaire die de expertise en passie van vrouwelijke paleontologen belicht.
De film benadrukt op humoristische wijze ook hoe een simpel rekwisiet, een nepbaard, het oneerlijke genderstereotype kan uitdagen, dat wetenschappelijke geloofwaardigheid gelijkstelt aan gezichtshaar.
De film toont op slimme wijze hoe een goed geplaatste baard de perceptie van een vrouwelijke wetenschapper kan transformeren, waardoor ze net zo stoer, taai en vastberaden lijkt als haar mannelijke collega's.
Door de lonende aard van wetenschappelijke carrières voor vrouwen te laten zien, positieve rolmodellen te bieden en haar boodschap te doordrenken met een gezonde dosis humor, streeft the Bearded Lady Project ernaar het gezicht van de wetenschap te revolutioneren.
Het project hoopt een nieuwe generatie vrouwen te inspireren om carrières in dit fascinerende studiegebied te omarmen.
Bron: Earthfuturefestival.com
Doorlink naar de 52 minuten durende documentaire (je wordt doorgelinkt naar de website van het Earth Futures Festival)
Oorzaken van overmatige baardgroei bij vrouwen
De algemene naam voor overmatige beharing is HIRSUTISME.
Dit kan voorkomen op benen, borst, onderbuik, bovenlip en kin.
Overbeharing wordt vaak veroorzaakt door hormoonveranderingen zoals de overgang.
Vrouwelijke hormonen nemen af en mannelijke hormonen nemen toe. Onder invloed van de mannelijke hormonen ontstaan haren in het gezicht. De een krijgt hier en daar een haar, de ander ontwikkelt
een heuse snor of baard.
Mogelijke oorzaken zijn:
1: het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS): de eierstokken produceren teveel het mannelijk hormoon testosteron
Onder andere vetcellen zijn erg gevoelig voor testosteron waardoor het vaker voorkomt bij mensen die te veel wegen
2: het Cushing-syndroom;
Het syndroom van Cushing is vernoemd naar een beroemde Amerikaanse neurochirurg, Harvey Cushing (1869-1939), die voor het eerst dit ziektebeeld
beschreef. Het syndroom van Cushing wordt veroorzaakt door (meestal langdurige) blootstelling aan verhoogde spiegels van het bijnierschorshormoon cortisol.
Lees hier meer over het Cushing-syndroom
3:(anabole) steroïden, als geneesmiddel of als doping in de sport, kunnen hirsutisme uitlokken. Voorbeelden zijn: anabole steroïden, anti-misselijkheidsmiddelen, sommige anticonceptiepillen, antipsychotica, anti-epileptica en tamoxifen (geneesmiddel dat 5 tot 10 jaar na hormonale borstkanker moet worden ingenomen).
4: Tumoren in de bijnieren of eierstokken, waardoor overproductie kan ontstaan mannelijke hormonen
5: Pseudohermafroditisme
Een persoon met aangeboren misvormde externe genitaliën, lijkend op het ene geslacht, terwijl de geslachtsklieren (gonaden) tot het andere geslacht behoren
Bronnen:
derma-rijnmond.nl
leef.nl/kennisbank
umcutrecht.nl
Reactie schrijven
Lenneke (woensdag, 17 juli 2024 09:02)
Wat leuk hierin je nooit te blussen enthousiasme terug te lezen.
Het moet geweldig zijn om stukje bij beetje steeds meer informatie terug te vinden, als je eenmaal zo'n zoektocht begint.
Ik hoop, dat de film, waardoor deze blog weer tot leven is gekomen, nog te zien is, als we weer terug zijn van vakantie.
Ben erg benieuwd!
Enneh.... Ik ben ook super trots op je! ❤️
Ellen Eva (woensdag, 17 juli 2024 09:32)
Dank je Lenneke! Ja klopt, het is telkens weer genieten . En de film is nog maar net in première gegaan dus zal best gaan lukken. Fijne vakantie!