Press here for English version
Het Knekelkabinet is onderverdeeld in De Gulden Knekelgalerij en De Hele Santenkraam van in totaal 38 knekelkastjes waarin schedeltjes en beenderen (knekels) van dieren zijn verwerkt.
Mijn inspiratie voor dit project vindt zijn oorsprong in verhalen over heiligenlevens, relieken en voorbije rituelen. Het mystieke en het theatrale zijn aspecten hiervan die mij blijven
boeien.
Ik beschouw mezelf als een verhalenverteller waarbij mijn objecten het medium zijn.
Het gebruik van schedels en beenderen als reliek is al eeuwen oud: het zien en/of aanraken ervan zou genezend werken, maar tegelijkertijd vinden we ze ook enigszins luguber: ze verwijzen
immers naar het niet te vermijden einde van al wat leeft.
Door ze te combineren met mooie stoffen en voorwerpen krijgen ze een vervreemde mix van aantrekken en afstoten en dat is precies wat ik in mijn werk wil bewerkstelligen.
Het gebruik van vogelschedeltjes
Ik beperk me tot schedels van kleine gevonden overleden dieren, en bij voorkeur vogelschedeltjes. Het prepareren van begin tot het einde doe ik zelf.
In 2016 ontdekte ik het boek: Heavenly Bodies, Cult Treasures & Spectacular Saints from the Catacombs van Paul Koudounaris ) en raakte op slag gefascineerd.
De catacombenheiligen zijn in feite tal van skeletten die werden gevonden in een massagraf in Rome, en vanwege de datering werd aangenomen dat het om christelijke martelaren ging. Ze werden naar Zuid Duitsland en Oostenrijk vervoerd, in kloosters kunstig door nonnen aangekleed en rijkelijk voorzien van goud en (half)edelstenen, welke betaald werden door aflaten van rijken. Vervolgens werden ze in vitrines in kerken tentoongesteld en vervingen de vele, door protestanten geplunderde relieken.
Een jaar later zocht ik drie weken lang vanuit Breitenthal, Zuid Duitsland naar de zogeheten "Heilige Leiber' om ze zelf te kunnen zien en te fotograferen. Het was een geweldig
spannende speurtocht: sommigen waren in een donker hoekje weggemoffeld of bedekt met een doek en menig keer wist men bij navraag ter plekke niet waar ik het over had.
In tegenstelling tot Roggenburg, alwaar eens per jaar de lijken letterlijk uit de kast komen en op een baar worden rondgedragen door de jeugd tijdens de processie. Dat gebeurt op 15 augustus, het
zogenaamde Leiberfest.
Klik hier door naar foto's en uitgebreide toelichting over dit fenomeen.
Daarna had ik genoeg inspiratie om met mijn verzameling schedels en skeletjes aan de slag te gaan en dit resulteerde in een serie van totaal twintig knekelkastjes, gevat in barokke omlijsting.
Afmeting: ca 40 x 60 cm.
Slideshow naar mijn serie assemblages over deze catacombenheiligen.
Als kind ontdekte ik het Wonderkruis in de Kruisherenkapel te Uden en vanaf dat moment is mijn onverminderde fascinatie voor religieus cultureel erfgoed ontstaan.
De magie, het ongrijpbare en wat het met de gelovigen deed en doet, wat het met de plaatselijke geschiedenis heeft gedaan vormt voor mij nog steeds een bron van inspiratie.
Ook in deze serie ben ik weer uitgegaan van de verhalen, die ik in mijn beleving als sprookjes voor me zag.
Blijvend op zoek naar de waarheid, de oorsprong en in hoeverre de cultussen nog levend zijn.
Elke versiering, voorwerp en vorm in en aan mijn knekelkastje heeft een betekenis, er is geen zinloze franje. Ik ben een symbolist, met als doel de kijker
nieuwsgierig te laten maken naar de volledige geschiedenis erachter.
De geschiedenis vind je tijdens een expositie door de QR code te scannen die op elk object is aangebracht.
Tijdens elke expositie is dit full-color boek in E-versie verkrijgbaar.
Het boek bevat alle knekelkastjes uit deze twee series, ook die niet tijdens de exposities te zien zijn, met achterin de uitgebreide verhalen achter deze objecten. Het fysieke boek
ligt ter inzage.
Ook wordt er een korte film van 12 minuten getoond van alle knekelkastjes met steeds een bijpassend sfeermuziekje.
Klik HIER om alvast een beetje sfeer te proeven.