Onze Lieve Vrouw van Luxemburg   (1)    Kevelaer (D)


Foto links:
De linker binnenkant van het schrijntje. Het betreft een oud prentje uit 1846, geflankeerd door gordijntjes. (zie beschrijving achterkant prentje hier onder).
Enerzijds pure noodzaak omdat dit prentje een stukje miste en van de andere kant om het theatrale, hetgeen mij blijft boeien en inspireren in deze geloofsuiting, aan te geven.
Het medaillon aan de onderzijde is een oud bedevaart aandenken.
Foto midden:
Binnen en buitenkant van het schrijntje.
Ook hier is een oud prentje verwerkt van de Lieve Vrouwe van Luxemburg in een oud religieus koperen lijstje.
Assemblage.
E. Brouwers 2013
Foto rechts:
De rechter binnenkant. Aan de bovenzijde een zogenaamd 'zakrelikwie': een klein doosje met een doorzichtig dekseltje waarin een meestal tinnen afbeelding van een heilige werd bewaard. De naam zegt het al: bedoeld om altijd bij je te hebben. Dit is een oud exemplaartje maar ik heb ze met regelmaat nog nieuw in de kloosterwinkels zien liggen.
Daar onder een rijtje ledematen van Barbie (eveneens een icoon te noemen inmiddels) welke lichtelijk zijn aangebrand. Ik heb ze zo gerangschikt nadat ik in Kevelaer en overigens ook in andere bedevaartoorden gebiologeerd heb staan kijken naar de meterslange metalen bakken waarin ex-voto's stonden te branden. Kaarsen in de vorm van ledematen op ware grootte die gekocht kunnen worden als dank en ter plekke aangestookt kunnen worden. Echter, zodra het gros van de dankbare gelovigen nauwelijks was vertrokken, verscheen er een monnik met een kruiwagen om alle stompen, maar ook de zojuist aangestoken ledematen uit te blazen en te verzamelen teneinde er hoogstwaarschijnlijk nieuwe van te maken. Ronduit choquerend vond ik dit. Vandaar dit theatrale tafereeltje.

 

Beschrijving geschiedenis van Kevelaer:

In 1641 hoorde Henrich Busman, een eenvoudig koopman, op weg naar huis tot drie maal toe een stem: 'op deze plaats moet u voor mij een kapelletje bouwen'. Met toestemming van de plaatselijke pastoor begon hij al spoedig aan de bouw.

Een jaar later krijgt zijn vrouw Mechel een nachtelijke verschijning van een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Luxemburg in een kleine kapel. Deze afbeelding, een koperdruk, betrof een kleine prent (7,5 bij 11 cm), welke haar een paar dagen eerder te koop was aangeboden maar ze vond hem te duur. Voor Henrich is dit de bevestiging voor zijn hemelse opdracht en stuurt zijn vrouw er op uit om alsnog de prent te bemachtigen.
Het betreft O.L. Vrouw van Luxemburg, vereerd als 'Troosteres der Bedroefden'.
Wanneer daarna enkele wonderbaarlijke genezingen plaats vinden, is dit reden genoeg om er een basiliek te bouwen: een groot bedevaartoord is ontstaan.

 


Foto links:

De Kerzenkapel hangt vol met processieschilden door de jaren heen. Vanuit de kleinste dorpjes trokken grote groepen gelovigen, inclusief kinderen, te voet naar Kevelaer met voorop de drager van het processieschild en ook gedecoreerde kaarsen werden in processie meedragen en geofferd. Sommigen wogen wel 50 kilo. Hoe zwaarder hoe groter de aflaat ...

Foto midden:
De Gnadekapelle: in dit klein achthoekig kapelletje, bevindt zich het kleinood waar het allemaal door is begonnen: de kleine koperdruk met de afdruk van Onze Lieve Vrouw van Luxemburg. (foto WDR nieuws mei 2017)
Foto rechts:
De Maria-basiliek. De foto is afkomstig van een artikel van WDR nieuws in het kader van het 375 jaar bestaan dit jaar (2017) van het bedevaartoord. Meer dan 1 miljoen pelgrims per jaar volgens de huidige pastoor en het worden er steeds meer, onder wie vooral jongere mensen.

 

TIPTRIP

Kevelaer, een dorp ligt net over de grens achter Nijmegen is zonder meer de moeite waard van bezoeken. Naast de kapel, de kerk en de basiliek is het een aangenaam stadje om een middag of langer door te brengen. Het biedt, in tegenstelling tot veel andere bedevaartoorden waar veelal goedkope religieuze kitsch van hetzelfde wordt aangeboden, winkels met echt mooie producten als beelden, kerststallen, kaarsen. Gezellige restaurantjes, terrasjes en winkeltjes.
In de zomer mooie uitvalsbasis eveneens om te fietsen, in de winter tegen kersttijd bijzonder sfeervol.

 

En als je dacht dat processies verleden tijd waren, kijk dan maar eens op deze link en verbaas jezelf.
http://www.wallfahrt-kevelaer.de/gottesdienste/aktuelle-pilgergruppen/

 

Ook een bezoek aan het Niederrheiniescher-museum  vond ik bijzonder de moeite waard.
Er is veel divers te zien en voor alle leeftijden. De nadruk ligt her en der uiteraard op de bedevaart maar de collectie is echt mooi. Onlangs is ook de vaste expositie: ' Volksfrommigkeit und Wallfart' afgesloten met een uitgebreide rozenkransverzameling.
Openingstijden van 10.00 - 17.00 (behalve maandag) entree: 3 euro
Adres: Hauptstrasse 18
Kevelaer

Terug naar het overzicht van de Maagden uit de Kast.