Foto links:
Het originele schilderij dat in de Mariakapel hangt van de Matthias Kerk te Trier, waarschijnlijk voorstellende de Annunciatie, geïnspireerd op
het evangelie van Lucas. Maria luistert naar wat de engel haar vertelt; dit is een beeld van de zwangere Maria. De ogen zijn terneer geslagen, gericht op het ongeboren kind dat nog niet zichtbaar
is.
De mandorla, de amandelvormige stralenkrans rond het hoofd staat voor de weergave van Christus.
Schilder onbekend, waarschijnlijk een schilder uit omgeving Trier. Geschatte tijd: rond 1700.
De ingetogenheid en kwetsbaarheid van het portretje sprak mij bijzonder aan: het is een afbeelding die in omgeving van Trier in menig huis wel ergens een plekje heeft. De Maria op de buitenzijde
houdt een oogje voor haar in het zeil.
Foto midden:
Detail schrijntje in dichtgeklapte toestand.
Ellen Brouwers 2013
Foto rechts:
Overzichtsfoto schrijntje.
Assemblage van diverse materialen.
Afmeting: 12 x 7 cm
Ellen Brouwers 2013
Aan de binnenkant bevindt zich een origineel prentje van 'Das Gnadebild'.
Links: de achterkant van het prentje.
Hierop staat vermeld dat naast de belangrijke relieken die de kerk bevat ook dit schilderij een eervolle plek inneemt. Dat klopt: wanneer je de kerk binnenkomt vind je het kapelletje gemakkelijk vooraan links terug. Echter wordt het op de website van de kerk nergens vernoemd.
Volgens een kenner zou het geschilderd zijn naar een oud grieks voorbeeld, gezien de Griekse letters die er op voor komen.
Het prentje dateert gezien het handschrift uit omstreeks 1900.
In het zuiden van de stad Trier ligt de benedictijnse abdij St. Matthias. Deze abdij is een van de belangrijkste gebouwen van Trier en herbergt talrijke kunstschatten. Met de bouw werd in de 12e eeuw begonnen.
Links het middenschip met laatgotisch netgewelf uit 1500. Rechts en links hiervan de zijschepen waar de romaanse gewelven nog goed zijn te herkennen en die in 1750 met een gipsdecoratie werden aangevuld.
Rechts van het altaar is een klein kapelletje ingericht alwaar het Gnadebild zich bevindt. De inrichting valt enigszins uit de toon bij de rest van de kerk maar krijgt daardoor een geheel eigen sfeer.Het is in 2009 gerestaureerd door kunstenares Damaris Wurmdobler. Zij heeft de stralen van de mandorla (kralenstrans rondom het hoofd) helemaal tot aan het plafond toe doorgezet.
De kerk werd in zijn huidige vorm in 1127 gebouwd. Hierbij werden de relikwieën van de apostel Matthias gevonden, wiens gebeente men tevoren ter bescherming tegen plunderingen zeer goed had verstopt. Sinds die tijd wordt dit apostelgraf door talrijke groepen pelgrims bezocht.
Het schrijn met de beenderen van Matthias bevinden zich in de crypte onder het altaar.
Daar bevinden zich ook nog de graven van de eerste bisschoppen Eucharius en Valerius.
In de Kruiskapel in de noordelijke zijtoren wordt het kruisreliek bewaard, de staurotheek. Het is een goudsmeedwerk uit de 13e eeuw, waarin in het centrum een gouden, met edelstenen ingelegd kruis is aangebracht. Er zouden stukken van het houten kruis van Jezus in bewaard worden. Wederom door Helena meegebracht naar Trier. De echtheid valt natuurlijk zeer te betwijfelen, in elk geval is het een prachtig stuk.
Deze staurotheek is alleen te bezichtigen tijdens rondleidingen.
De rest is vrij toegankelijk gedurende de gehele dag.
Parkeergelegenheid voldoende en de eerste 90 minuten gratis tegenover de abdij.
Combineer je bezoek met bezichtiging van de Dom in Trier.
Uitgebreide informatie: Benedicten-abdij Sint Matthias Trier
Terug naar de Maagden uit de Kast.